DAVID CROSBY – FOR FREE

Artiest info
Website
facebook

Label: Three Blind Mice
Info: Hemifran

Over de weg die de Californische singer-songwriter David Crosby uit Los Angeles in zijn door muziek beheerste leven heeft afgelegd valt heel wat te vertellen. Vooraleer hij aan zijn solocarrière begon was hij mede-oprichter van de legendarische folkformaties ‘The Byrds’, ‘Buffalo Springfield’ en het in 1968 opgerichte ‘Crosby, Stills & Nash’ waar later ook Neil Young zich voor live-optredens heeft bij aangesloten. David Crosby werd zo mee verantwoordelijk voor het historische album “Déjà Vu” van ‘CSN&Y’ uit 1970 waarvoor hij ook de mooie titeltrack heeft gecomponeerd. In totaal zouden er al meer dan 50 miljoen albums verkocht zijn waar David in één of andere hoedanigheid heeft aan meegewerkt.

Deze week werd David Crosby al 80 jaar jong en dat vierde hij door een nieuwe plaat uit te brengen, drie jaar na zijn laatste album “Here If You Listen” waarop hij samenwerkte met Michael League, Becca Stevens en Michelle Willis. Ook op zijn kersverse achtste solorelease “For Free” kon hij rekenen op de steun van enkele gevestigde namen in de muziekwereld. Zo zingt Michael McDonald mee op de openingstrack en eerste single “River Rise” en doen Michelle Willis en Becca Stevens ook hier weer backing vocals bij de op de tweede video te beluisteren song “Rodriguez For A Night”, een liedje dat ‘Steely Dan’-zanger Donald Fagen speciaal voor David’s nieuwe plaat heeft geschreven.

Verder zingt de getalenteerde Sarah Jarosz mee op de als duet gebrachte albumtiteltrack “For Free”, een liedje dat in 1970 gecomponeerd en gezongen werd door David’s goede vriendin Joni Mitchell voor haar album “Ladies Of The Canyon”. Op de eerste video kunt u deze song horen in een in juli 2019 live gebrachte eerbetoon-versie door David Crosby.

Met het in 1996 opgerichte jazzcombo ‘CPR’ (Crosby, Pevar & Raymond) speelde David Crosby alternatieve gitaarnummers en jazz-tracks samen met gitarist Jeff Pevar en zijn eigen zoon James Raymond als bassist. Die speelt nu ook mee op dit album “For Free” en hij heeft er zelfs drie songs voor gecomponeerd: “The Other Side Of Midnight”, “Boxes” en “I Won’t Stay For Long”. Zijn nu ook al 61-jarige zoon treedt sinds 1997 samen op met zijn vader en hij stond voor de opname van dit album eveneens achter de knoppen in de studio.

David Crosby heeft een indrukwekkende leven achter de rug met heel wat ziektes en operaties maar ook met ernstige drugs- en alcohol-verslavingen en financiële problemen. Hij mag echter ook fier terugblikken op twee ‘Rock And Roll Hall Of Fame”-nominaties voor zijn werk bij ‘The Byrds’ en ‘Crosby, Stills & Nash’. Hij staat trouwens anno 2021 nog altijd als een rots in de branding en levert nu dus ook een zoveelste uitstekende nieuwe plaat af die wel “For Free” heet maar waar u wel zal moeten voor betalen als u het album in huis wilt halen. Tot slot nog een interessant weetje: het schilderij van David op de hoes van deze plaat is een werk van folkzangeres en songschrijfster Joan Baez die dit jaar net als David haar 80e verjaardag viert.

(valsam)
“David Crosby had a turbulent life with diseases, drugs and alcohol problems and financial concerns, but the 80 years young legendary Californian keeps producing wonderful records. His recent release ‘For Free’ (which it is not really) harbours ten great songs of which the title track is a cover from a Joni Mitchell-classic. ‘Steely Dan’-founder Donald Fagen has written a new song especially for his friend David. Also the vocal contributions of Michael McDonald and Sarah Jarosz on two songs deserve a special mentioning.“ – www.rootstime.be